T +31 (0)181 301 300
In dit blog wordt een ingreep vanuit de praktijk beschreven waarin jet-ventilatie is toegepast. Dit voorbeeld heeft plaatsgevonden in een academisch ziekenhuis in Nederland. Superimposed High Frequency Jet-ventilatie is toegepast via een jet-laryngoscoop.
Tijdens deze ingrepen is het van groot belang dat de chirurg en anesthesioloog goed met elkaar samenwerken. De KNO-arts gebruikt de laryngoscoop immers direct in het beademingskanaal wat het werkveld van de anesthesioloog is. Mocht er bijvoorbeeld een probleem ontstaan met de gasuitwisseling moet eventueel de positionering van de scope aangepast worden. Goede communicatie tussen chirurg en anesthesioloog is essentieel.Start van ingreep
Bij de patiënten van de praktijkvoorbeelden is de anesthesie toegediend met behulp van een propofol- en remifentanilpomp. De verslapping van de patiënten is doormiddel van esmeron. Naast de standaardbewaking is ook een TOF aangesloten, BIS gebruikt en CO2 transcutaan gemeten. Doordat jet-ventilatie kan bijdragen aan afkoeling krijgen de patiënten een warmtedeken en wordt regelmatig via het oor de temperatuur gemeten. Ook krijgen de patiënten verwarmde biasflow 20L/min..
Voor het geval de stroom uitvalt is er een accu aanwezig die de TwinStream eventueel voorziet van noodstroom. De TwinStream is gekoppeld aan PDMS. De gebruikte jet- en monitor-slangen kunnen disposable of reusable zijn. De humidifier verwarmt en bevochtigt de jet-stroom.
Larynxchirurgie bij 9-jarig kind
De instellingen bij aanvang in de OK voor een 9-jarige dame van 30 kg zijn: NF 16x, HF 600x, i:e 1:1,5 en Peep 0,9 bar NF en 0,7 bar HF. O2 80%. Een Biasflow van 20 l/min. Tijdens laseren gaat de HF naar 1500 en gaat de laser safe mode (LSM) aan met O2 van 40%. Saturatie is goed tijdens deze fase.
De KNO-arts intubeert de scope en sluit ook de jet-slangen aan. Na positionering van de scope wordt gebitsbescherming aangebracht en het hoofd in “sniffing-positie” geplaatst.
In verloop van OK gaat de HF-peep naar 0,5 en ook nu blijft alles stabiel en is de gemeten CO2 ook op peil. Anesthesioloog is voortdurend in de OK. KNO-arts communiceert goed met anesthesie: “staat de O2 laag? Ik wil gaan laseren”. Voor de KNO-arts is het prettig om over een vrij OK-veld te beschikken. Het zou ook met een dunne tube gaan, echter maakt dat het werken er niet eenvoudiger op. Soms krijg je de scope niet goed gericht en is het effect van de jet-straal niet voldoende. Dan zal, afhankelijk van vele factoren, bepaald worden of er geïntubeerd wordt of dat er een combinatie van intubatie en jetten plaatsvindt, of wellicht nog een andere manier.
De ingreep duurde zo’n 25 minuten. Na de ingreep wordt de patiënt uitgeleid en gaat aanspreekbaar naar de Verkoever. Een geslaagde ingreep zonder enige complicatie.
Meer informatie
Deze blogpost is geplaatst door Huub Jonkers
contactpersoon Jet-ventilatie / TwinStream™.
Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Stel uw vraag »