T +31 (0)181 301 300
Zoals in het vorige blog omschreven wordt ook in dit blog een ingreep vanuit de praktijk beschreven waarin jet-ventilatie is toegepast. Dit voorbeeld heeft plaatsgevonden in een academisch ziekenhuis in Nederland. In beiden gevallen is Superimposed High Frequency Jet-ventilatie toegepast via een aangepaste laryngoscoop.
Tijdens deze ingrepen is het van groot belang dat de chirurg en anesthesioloog goed met elkaar samenwerken. De KNO-arts gebruikt de laryngoscoop immers direct in het beademingskanaal wat het werkveld van de anesthesioloog is. Mocht er bijvoorbeeld een probleem ontstaan met de gasuitwisseling moet eventueel de positionering van de scope aangepast worden. Goede communicatie tussen chirurg en anesthesioloog is essentieel.
Start van ingreep
Bij de patiënten van de praktijkvoorbeelden is de anesthesie toegediend met behulp van een propofol- en remifentanilpomp. De verslapping van de patiënten is doormiddel van esmeron. Naast de standaardbewaking is ook een TOF aangesloten, BIS gebruikt en CO2 transcutaan gemeten. Doordat jet-ventilatie kan bijdragen aan afkoeling krijgen de patiënten een warmtedeken en wordt regelmatig via het oor de temperatuur gemeten. Ook krijgen de patiënten verwarmde biasflow 20L/min..
Larynxchirurgie bij 46-jarige vrouw
Start met jetten: HF 800, peep daarbij van 0.7bar, en 1:1,5 i:e. De normoventilatie/LF: 16x, peep 0,9 bar. O2 van 80%. De gemeten drukken zijn mooi laag: rond de 1 mbar. Een Co2 van 3,3 kpa. Bij deze patiënt zie je wel Spo2 schommelingen en wordt met name de peep van de HF verhoogt. De entrainment gaat daarmee omhoog en daarmee doorgaans de Spo2. De Spo2 blijft steeds binnen aanvaardbare waarden.
Ook nu is de communicatie tussen KNO en Anesthesie weer optimaal. Bijvoorbeeld als de KNO-arts aangeeft “ik ga dilateren, de jet mag uit” en direct daaropvolgend: “mag ik 30 sec dilateren, trekt de patiënt dat qua saturatie?”. Daarna: “ik ben klaar met dilateren, de jet mag weer aan”.De ingreep duurt zo’n 30 minuten, is goed gelukt en de patiënt ontwaakt prima en kan zelf ademend naar de Verkoeverkamer.
In diverse Nederlandse (meest academische) ziekenhuizen wordt Superimposed High Frequency Jet-ventilatie frequent ingezet; de chirurg heeft dan een compleet vrij zicht op het operatiegebied en kan daardoor de operatie optimaal verrichten.
Diverse onderzoeken tonen aan deze vorm van jetventilatie een veilige manier van beademen is met weinig complicaties en toepasbaar is bij vrijwel elke patiëntencategorie.
Meer informatie
Deze blogpost is geplaatst door Huub Jonkers
contactpersoon Jet-ventilatie / TwinStream™.
Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Stel uw vraag »