T +31 (0)181 301 300
De TwinStream biedt ook de mogelijkheid te jetten via een catheter. Er zijn een viertal varianten beschikbaar. Een aantal hiervan heeft ook een laserbestendige uitvoering, deze wordt gebruikt wanneer er verwacht wordt dat de operateur zal laseren tijdens de ingreep.
Een overzicht van alle soorten catheters wordt hieronder beschreven.
De 1-lumen catheter
Hiermee kan er een basis jet-ventilatie worden verzorgd. De pauzedruk tijdens ventilatie wordt hierbij gemeten, dit ter bewaking van te hoge druk en het voorkomen van Barotrauma. Er bestaat zowel een laser- en een niet-laserresistente variant. Ook qua diameter en lengte is er keuze, zo bestaat er naast de volwassen variant ook een pediatrische versie.
De 2-lumen catheter
Hiermee kan ook alleen basis jet-ventilatie toegepast worden. Bij het gebruik van de 2-lumen variant is naast het meten van de pauzedruk ook FiO2 meting mogelijk. In jetfrequenties lager dan 100 bpm behoort het meten van CO2 ook tot de mogelijkheden. Er zijn hiervan twee versies dubbel lumen catheters qua lengte, beiden laserbestendig.
De 3-lumen catheter
Met deze variant kunt u de Bi-level jet-ventilatie (SHFJV) toepassen. Er is hier één, niet-laser bestendige variant van. Tijdens de ventilatie worden ademwegdrukken bewaakt.
De 4-lumen catheter
De 4-lumen catheter kent twee lengtes, beiden niet laser bestendig. U heeft met deze variant de mogelijkheid SHFJV (bi-level jet-ventilatie) toe te passen. Naast de ademwegdruk worden ook de gaswaarden bewaakt (FiO2 en eventueel CO2).
Een compleet overzicht van de diverse infraglottische jet-catheters:
Naald van Ravussin
Naast alle varianten waarover u heeft kunnen lezen, is er speciaal voor de Spoedeisende situaties de mogelijkheid basis jet-ventilatie te geven via de zogenaamde naald van Ravussin. De pauzedruk tijdens ventilatie wordt hierbij gemeten, dit ter bewaking van te hoge druk en het voorkomen van Barotrauma. De naald wordt iets onder het cricoïd transcutaan in de trachea geplaatst.
Lees hier nog meer terug over de toepassingen van de TwinStream.
Deze blogpost is geplaatst door Huub Jonkers,
contactpersoon Jet-ventilatie / TwinStream
Meer informatie