T +31 (0)181 301 300
Kwaliteitsprocessen rondom onderhoud aan medische apparatuur hebben in de loop der jaren een enorme vlucht genomen. Decennia geleden begon men met het uitvoeren van onderhoud aan medische apparatuur en meten van elektrische veiligheid. De technisch medewerker van het ziekenhuis deed dit globaal naar eigen inzicht en legde soms de relevante informatie vast in een dossier. Vaste procedures waren er in die tijd nog niet.
Onderhoudsproces
Automatiseren en borgen van het onderhoudsproces is een ontwikkeling die we in deze tijd niet meer weg kunnen denken. Denk bijvoorbeeld aan verslaglegging, herleidbaarheid, uniformiteit in onderhoudsprocedures en efficiëntie. Dit zijn onderwerpen die onderdeel uitmaken van de kwaliteitssystemen die men voert in het ziekenhuis alsook bij leveranciers en fabrikanten van medische producten. Vele ziekenhuizen werken met kwaliteitssystemen zoals die van de NIAZ of JCI. Bij leveranciers en fabrikanten is dit vaak de ISO 13485. Een continue ontwikkeling hierbij is ook de verbetering in werkprocessen, efficiëntie en effectiviteit. Ziekenhuizen, leveranciers en fabrikanten dienen hun onderhoudsprocessen zo ingericht te hebben dat alle onderhoudsinformatie te herleiden is. Welke zaken zijn hierbij van belang?
Herleidbaarheid
Het is van belang om te kunnen herleiden welk meetinstrument of simulator met welke firmware is gebruikt bij uitvoeren van onderhoud aan het betreffende toestel. Op het moment dat een meetinstrument later blijkt af te wijken, is het belangrijk dat goed te traceren is welke toestellen er met het betreffende meetinstrument zijn gemeten. Ook de revisie en revisiedatum van onderhoudsprocedures zijn van belang om bij te houden om deze reden. Software voor testautomatisering legt deze informatie vast.
Verslaglegging
Software voor testautomatisering meet, analyseert en rapporteert de relevante informatie. Dit kan door handmatig deze zaken op te slaan of in te vullen. Een koppeling tussen het programma voor testautomatisering en een onderhoudsbeheerprogramma zoals Ultimo, zorgt voor hogere efficiëntie in deze workflow. Dit is ook een goed voorbeeld van risicobeheersing op dit vlak.
Risicobeheersing
Het automatiseren van deze processen draagt bij aan risicobeheersing. Zo kun je organiseren dat onderhoudsprocedures volledig worden uitgevoerd op de manier zoals de fabrikant heeft beoogd. Ook standaardisatie van deze procedures draagt bij aan een betere risicobeheersing. De meetgegevens worden dan ook gestandaardiseerd opgeslagen, waarbij risico op menselijke fouten verlaagd wordt.
De eigenschappen die testautomatisering met zich meebrengt, maken het een haast onmisbare schakel in het onderhoudsproces van medische hulpmiddelen.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Laat het ons weten!
Stel hier uw vraag aan Teun »