T +31 (0)181 301 300
Naast het uitvoeren van gangbaar onderhoud aan anesthesie- en beademingstoestellen ontstaan er ook weleens diepgaandere vraagstukken. Iemand van de afdeling ICU of Anesthesiologie merkt bijvoorbeeld aan een toestel dat het niet reageert zoals normaal, of het vertoont afwijkend gedrag. Na de gebruikelijke controles komt het toestel dan bij jou als technicus van de afdeling Medische Technologie of de Service organisatie van de fabrikant of leverancier terecht.
Diepere analyse
Soms zijn er duidelijke klachtomschrijvingen en is de klacht ook goed te reproduceren. Daarnaast zijn er ook weleens gevallen waarbij de klacht niet altijd direct te reproduceren is. Diepere analyse van het betreffende toestel is dan noodzakelijk. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden om dieper te onderzoeken en de mogelijke afwijkingen te ontdekken. Afhankelijk van de klacht kun je meer langdurige tests gaan doen zoals lektesten, trendtesten en uitgebreide analyse van flow-, volume- en drukgrafieken. Ook de zuurstofregeling of overdrukbeveiliging kun je onder de loep nemen.
Lektest
Technische onderdelen van anesthesie- en beademingstoestellen zijn ook aan slijtage onderheving of kunnen simpelweg gewoon defect raken. In de praktijk gebeurt het weleens dat ergens in het systeem een klep of regelaar niet goed functioneert. Een meer langdurige lektest kan helpen om dichter bij de oorzaak te komen. Hierbij kun je het volledige interne circuit of delen daarvan controleren op lekkage.
Trendtest
Een trendtest van een bepaalde parameter kan ook behulpzaam zijn. Voor langere tijd observeren van bijvoorbeeld de ingestelde PEEP, het minuutvolume of beademingsgrafieken kan ook informatie geven over de onderliggende oorzaak van de klacht. Ook nadat uiteindelijk de klacht is verholpen, kun je een specifieke parameter, waar de klacht invloed op had, langdurig observeren met de ventilatortester ter verificatie en een “parameter gerichte analyse” tot stand brengen. Een verder bekend fenomeen is het “demonstratie effect”. De klacht komt niet naar voren wanneer je bij het toestel staat, maar blijkt na verloop van tijd een keer de kop op te steken.
Diepgaandere analyse of foutzoeken bij een anesthesie- of beademingstoestel gaat niet zonder een degelijk meetinstrument. De VT650 en VT900 zijn moderne ventilatortesters met uitgebreide mogelijkheden om het betreffende toestel te onderzoeken. Wat hierbij helpt is het eenvoudig instellen van langdurige lektesten en trendtesten. Je stelt hierbij een tijd in en de toegestane afwijking op basis waarvan het toestel gaat meten. De betreffende metingen kunnen opgenomen en later uitgelezen en geanalyseerd worden. Ook het gebruik van software voor testautomatisering bij de ventilatortesters kan zeer waardevol zijn.
Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Stel hier uw vraag aan Teun