T +31 (0)181 301 300

info@adquipment.nl

Zoek

Infuusspalk: de uitdagingen

Infuusmanagement bij pasgeborenen: enkele aspecten

Het is een dagelijkse uitdaging bij pasgeborenen: goede instandhouding en bewaking van de infuuslijn. Het overgrote deel van de patiënten op de afdeling neonatologie heeft een infuus. Op het hoofd, in de voet, centraal en vaak in de arm. Zodra het infuus eenmaal goed zit laten we dit ook graag zo. Maar er zijn meerdere uitdagingen die hier nog weleens de kop op steken. Hoe helpt een goede infuusspalk hier nu bij? Belangrijke factoren zijn positionering, materiaal en fixatie.

Positionering
Een belangrijke factor is uiteraard de positionering. Zorgen dat de infuusspalk zo is gepositioneerd dat het infuus goed op zijn plaats blijft. Een infuusspalk is recht te gebruiken en in gebogen vorm, zowel bij arm als voet. Bij de arm wordt vaak de onderarm met de hand in lijn gebracht waarbij het spalkje licht gebogen wordt. Bij positionering op de voet wordt het spalkje om de hiel gebogen. Van belang is dat het materiaal aan de binnenzijde buigbaar is en ook de vorm goed in stand houdt.

Materiaal
De Flexy infuusspalk bestaat uit drie lagen materiaal die tijdens de fabricage worden gebruikt. De buitenste laag is een antistatisch kunststof foam. Het tweede materiaal een component buigbaar aluminium. Dit aluminium is zo samengesteld dat het goed buigbaar is en ook de vorm goed vasthoudt. Een voordeel is ook dat dit aluminium MRI Conditional is. Het is bij goed gebruik niet gevaarlijk voor gebruik bij MRI. De derde laag, die in direct contact staat met de huid, is een laag van zacht katoen vermengd met kunststof schuim. Het absorbeert enigszins en is zacht voor de huid.

Fixatie
Disloceren van het infuus is vanzelfsprekend onwenselijk. Goede fixatie is dus van belang. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om regelmatig het infuus te controleren op mogelijk ontstaan van flebitis of extravasatie. Het gebruik van de juiste fixatiebandjes helpt hierbij. Bij de Flexy infuusspalk worden twee bredere losse bandjes geleverd die naar wens gepositioneerd kunnen worden. De bandjes zijn losneembaar en weer opnieuw te bevestigen. Zo blijft het infuus intact en is het ook mogelijk om het infuus te controleren.

Het gebruik van de juiste maatvoering helpt ook. Een te kleine infuusspalk zal niet het gewenste resultaat geven en een te grote infuusspalk brengt ook discomfort met zich mee. Bij verschillende patiënten kunnen ook verschillende maten of vormen van de infuusspalk gewenst zijn. In de praktijk blijkt dat bij vroeggeborenen de infuusspalk op uiteenlopende wijze gefixeerd wordt. Hierom wordt de kleinste maat van de Flexy infuusspalk zonder fixatiebandjes geleverd.

Gebruik van een goede infuusspalk op de juiste manier kan dus nogal van invloed zijn. Zou u de Flexy infuusspalk eens willen proberen op uw afdeling? Laat het ons weten.

Stel uw vraag aan Irma »

Deze blogpost is geschreven door Irma Damhuis,

accountmanager Neonatologie

Contact
Chr. Huygensweg 25
3225 LD Hellevoetsluis
T +31 (0)181 301 300
info@adquipment.nl

Goederenontvangst
Chr. Huygensweg 25D
3225 LD Hellevoetsluis


Volg ons op
Linked In